
Dnes si predstavíme probiotiká, kto nevie čo tento pojem znamená nech číta tento článok dokonca.
Pod pojmom probiotiká sa skrývajú živé mikroorganizmy, ktoré pomáhajú tráveniu a správnemu fungovaniu imunitného systému. Pre naše zdravie je zdravá črevná mikroflóra mimoriadne dôležitá, pretože ovplyvňuje napr. častý výskyt chorôb, kožné problémy alebo problémy so spánkom.
Prínosy probiotík :
pomáhajú tráveniu
zabraňujú vstrebávanie toxínov a podporujú imunitný systém
pôsobia preventívne proti alergiám alebo atopickej dermatitíde
ich prítomnosť v črevách môže produkovať vitamíny K a B
odstraňujú nežiaduce patogény v črevnej stene a vytvárajú prostredie, v ktorom neprežijú škodlivé baktérie
Kedy jesť probiotiká :
Obyčajne sa odporúča užiť ich spolu s jedlom. Môžete ich užiť aj tesne pred alebo po jedle – nezáleží na tom, ktorý spôsob zvolíte. Ak práve užívate aj antibiotiká, konzumujte probiotiká tak, aby ste si nedávali naraz – dajte si ich napr. 2-3 hodiny po užití antibiotík.
Čo sú prírodné probiotiká
V našej i zahraničnej kuchyni nájdeme hneď niekoľko zdrojov probiotík. Prospešné živé mikroorganizmy nájdeme v kyslej kapuste, jogurte, kefíre, fermentovanej zelenine a v jedlách ako kimchi, kombucha alebo tempeh.
Predstavíme niektoré z nich
Kyslá kapusta
Je ľahko stráviteľná a okrem probiotických baktérií obsahuje aj vitamíny C, B12 a vlákninu. Má vynikajúce účinky pre tráviacu sústavu a je zrejme tou najoptimálnejšou probiotickou potravinou.
Fermentovaná zelenina
Môže ísť o kvasenú mrkvu, cviklu alebo kimchi /kórejská nakladaná kapusta/. Procesom mliečneho kvasenia sa dlhšie uchová zelenina – je to akási prírodná konzervácia zeleniny. Fermentovaná zelenina uľahčuje trávenie, pomáha obnoviť zdravý črevný mikrobióm, zvyšuje imunitu a pomáha vstrebať živiny a minerály.
Kefír
Tento kyslomliečny nápoj vzniká kvasením kefírovej kultúry, vyrába sa z kravského i kozieho alebo z rastlinných mliek. Pomáha pri nadúvaní, hnačke alebo zápche a udržiava priaznivú mikroflóru. Zlepšuje vstrebateľnosť živín a minerálnych látok a je nápomocný aj pri hormonálnych výkyvoch.
Bryndza
Veľké množstvo probiotík obsahuje nepasterizovaná bryndza – môže obsahovať až do 30 probiotických kmeňov. V pravej bryndzi sa „premnožujú“ dobré baktérie, ktoré zároveň produkujú látky účinné voči choroboplodným baktériám. Bryndza je preto vhodná pri prevencii chorôb.
Jogurt
Väčšina jogurtov obsahuje živé probiotické kultúry. Na trhu sú aj jogurty, kde pri výrobe dochádza k odstráneniu živých kultúr – pri výbere vždy treba čítať informácie na obale. Jogurty sa vyrábajú kvasením, na ktorom sa podieľajú laktobacily a bifidobaktérie. Jogurty sú okrem iného skvelé na zdravie kostí.
Acidofilné mlieko
Často sa zamieňa za kefír, no na rozdiel od neho sa pri jeho výrobe používa kultúra Lactobacillusacidophilus, zároveň sa mieša s kyslým mliekom, ktoré je fermentované smotanovou kultúrou. Tým získa „acidko“ svoju kyslú chuť. Siahnite po nesladenej verzii, pretože cukor môže pôsobiť proti pozitívnym účinkom probiotík.
Nakladané uhorky
Vyrábajú sa naložením malých uhoriek do slaného nálevu a prešli procesom fermentácie, teda kvasenia. Uhorky prirodzene obsahujú laktobaktérie a počas fermentácie získavajú kyslú chuť. Nakladané uhorky sú dobrým zdrojom vitamínu K. Pri ich výrobe je však dôležité nepoužívať ocot – takto vyrobené nakladané uhorky neobsahujú žiadne probitiká.
Ostatné probiotiká
tempeh – je to kvasený výrobok vyrobený zo sóje, má zemitú orechovú chuť
kombucha – ide o fermentovaný nápoj zo zeleného alebo čierneho čaju
kimchi – kórejský fermentovaný šalát
natto – sójový fermentovaný výrobok, častý v japonskej kuchyni
miso – sójová pasta, vzniká kvasením sójových bôbov, je to japonské korenie
niektoré druhy syrov – čedar, gouda, mozzarella