Úžitok : Pri podráždenosti, búšenie srdca, migréne, poruchách trávenia či črevnom nadúvaní môžeme použiť nálev. Levanduľa pôsobí ako upokojujúci prostriedok a súčasne antibioticky a povzbudzuje pankreas k vyššej tvorbe enzýmov. Olej z levandule je výborný pri relaxácii. Tinktúru možno použiť ako prekrvujúci prostriedok pri reumatických a ischiatických bolestiach.
Výskyt : Suché a teplé svahy. Seje sa včas na jar do pareniska, priesady sa vysádzajú v máji alebo v júni v odstupe 30 až 40 centimetrov. Kríček ostáva na tom istom mieste šesť až osem rokov. Rastlina je vhodná do skalky.
Kvitne : Od júna do augusta.
Zber : Zbierame neúplné rozvinuté kvety alebo vňať krátko pred kvitnutím. Sušíme rýchlo pri teplote 35 stupňov. Mladé lístočky a výhonky sa používajú čerstvé.
Požitie :
Zápar : Pri únave, najmä po prekonaní infekčných ochorení – 1 čajovú lyžičku drogy dať do 1/4 litra vody a pomaly nechať zovrieť. Ráno a na obed vypiť jednu šálku.
Kúpeľ : 50g drogy nechať zovrieť s 1 litrom vody a 30 minút nechať lúhovať.
Tinktúra :Pri bolestiach hlavy a depresii 5 ml dvakrát denne.
Levanduľový kúpeľ – bylinkový kúpeľ
Suroviny :100 g levanduľového kvetu.Recept :100 g levanduľového kvetu povarte chvíľu v litri vody a po štvrť hodine luhovania preceďte.Užívanie :Odvar pridajte do kúpeľa.Pôsobí proti :Pôsobí vyrovnávajúco.
Levanduľový olej – bylinková masť
Suroviny :Levanduľa, penenský slnečnicový olej, čisté plátno, fľaša so skleným uzáverom.Recept :Do čistej a suchej fľaše natlačíme levanduľové kvety a zalejeme olejom. Uzavrieme a necháme 4 dni sstáť v teplej miestnosti. Potom necháme olej prekvapať cez čisté plátno, vymačkáme kvety a do fľaše vložíme čerstvé kvety, ktoré zalejeme opäť už scedeným olejom. Necháme opäť 4 dni stáť a celý postup opakujeme ešte jeden krát. V stejnóm oleji sa teda luhujú 3 dávky kvetov celkom 12 dní.Užívanie :Olej používame do kúpeľa, k potieraniu spánku pri migréne a nervozite a k masáži bolavých svalovPôsobí proti :Pri migréne a nervozite, k natieraniu bolavých svalov.
Levanduľový sirup – sirup
Suroviny :2 hrste čerstvých levanduľových kvetov, 3 kúsky celej škorice, 3 citróny, 1 l vody, 2 kg cukruRecept :Levanduľové kvety opláchneme, vložíme do hrnca s vodou, pridáme nakrájané citróny a škoricu, varíme 20 minút. Odstavíme a necháme lúhovať 24 hodín. Výluh precedíme, pridáme cukor a varíme do zhustnutia, aby mal konzistenciu podobnú medu. Naplníme do fliaš.Užívanie :Pôsobí proti :Levanduľa nielen príjemne vonia, ale pôsobí aj protizápalovo a znižuje horúčku. Pripravuje sa z nej hustý sirup, ktorý sa užíva po lyžičkách.