Aromatická bylinky, Medovka lekárska
Takmer všetci bylinkári nedajú dopustiť na jej silu. V medovke sú prítomné dôležité látky ako silice, vitamíny B1, B2, B3 a C, flavonoidy, lipidy a fenolové kyseliny či kyselina rozmarínová. Práve obsah vitamínov skupiny B a vitamínu C z nej robí prospešnú bylinku pre naše zdravie. Medovka obsahuje aj esenciálne oleje citral a citronelall, ktoré sú za jej typickou citrónovou arómou.
Zber
Listy medovky sa zbierajú ešte pred kvitnutím, teda v júli. Po rozkvitnutí listy stratia svoju typickú vôňu a liečivé vlastnosti. Listy môžete sušiť na tienistom vzdušnom mieste, no môžu sa použiť aj čerstvé na dochutenie limonády alebo iných jedál – omáčok, dusenej zeleniny alebo k šalátom. Čerstvé listy môžete pridať aj k hydinovému alebo jahňaciemu mäsu, k ryži alebo k múčnikom.
Ako pôsobí:
Medovka pôsobí upokojujúco na nervový systém a na psychiku. Keď sme vystavení náročným situáciám, tak môže práve medovka zmierniť pocity stresu a vypätia. Práve kvôli významným upokojujúcim účinkom ju oceníte napr. vtedy ak vás trápi nespavosť alebo keď po športovaní máte problémy zaspať – v tomto prípade sa odporúča piť medovkový čaj hodinu pred spaním.
Účinnou môže byť aj pri výskyte bolesti hlavy či vyčerpanosti alebo pri menštruačných bolestiach. Má antioxidačné, antihistamínové a antivirotické účinky – je možné ju preto využiť pri liečbe určitých vírusových a bakteriálnych ochorení. Medovka zmierňuje kašeľ, alergie a inhalovaním sa uvoľňujú dýchacie cesty.
Príprava medovky:
Upokojujúci čaj si pripravíte keď zalejete jeden a pol lyžičky medovky dvomi dcl vody. Nechajte čaj lúhovať na 15 minút a oslaďte medom. Cez leto môžete čaj nechať vyhladnúť a pridať doň kocky ľadu.
Medovkový sirup
Na problémy s nespavosťou sa odporúča aj lyžička sirupu z medovky do čaju pred spaním. Využijete ho pri príprave limonád, čajov alebo ako sladidlo na dezerty. Budete potrebovať listy z približne 30 dlhších stoniek medovky, ktoré treba lúhovať v 1 a ¾ litry studenej vody na dva dni. Medovku sceďte a a tekutinu prelejte do hrnca. Pridajte k nej 750 g cukru /kryštálového alebo trstinového/, 20 g kyseliny citrónovej a po zovretí nechajte variť na 5 minút. Odvar treba nechať vychladnúť a potom naplniť do fliaš.
Relaxačný kúpeľ
Na konci náročného dňa si pokojne doprajte relaxačný kúpeľ z medovky. Budete potrebovať približne 60 g medovky, ktorú zalejete litrom vody, dáte zohriať a scedíte po asi 10 minútach. Medovku potom pridajte do kúpeľa.
Nezabudnite si ju nasadiť na balkóne či terase, alebo záhrade.