Trdelník je sladké pečivo z kysnutého cesta, pôvodne vyhradenej zvláštnym príležitostiam, ako boli jarmoky, svadby či krstiny. Pečie sa na otočných valcoch (trdlo), pôvodne drevených, dnes občas aj kovových, nad otvoreným ohňom, prípadne u niektorých variantov nad žeravými uhlíkmi.
Suroviny
500 g výberovej polohrubej múky 150-200 ml vlažného mlieka 10 g čerstvého droždia 2 rovné lyžice krupicového cukru na špičku noža soli 4 žĺtky + 1 vajce na potretie 75 g masla (alebo 40 g masla a 30 g voňavého sadla), nakrájaného + na potretie valcov 100 g vlašských orechov 80 g kockového cukru, roztlučeného na malé kúsky 1 / 2-1 vrecúško vanilkového cukru
Príprava
Múku preosejte do misy (možno robiť aj v kuchynskom robote). Do jamky v múke nalejte 100 ml mlieka, rozdrobte droždie, pridajte 1 lyžičku cukru, poprášte múkou a nechajte vzísť kvások (10 minút). Ten premiešajte s múkou, pridajte zvyšný cukor, soľ, žĺtky a tuk a vypracujte hladké a tuhé cesto (podľa potreby prilejte ďalšie mlieko), asi ako na vianočku. Cesto miešajte rukami, až sa na ceste začnú tvoriť bubliny a oddeľuje sa od stien misy. Potom ho nechajte kysnúť na teplom mieste 2,5-3 hodiny, medzitým ho 3x prepracujte. Potom ho rozdeľte na 4-6 rovnakých bochníkov, zakryte utierkou a nechajte opäť kysnúť, asi pol hodiny.
Rúru predhrejte na 180 ° C. Z cesta vytvarujte dlhé hadíky široké 2,5 cm, sploštite ich a natesno ich namotajte na valce a štedro potrite tukom – koniec, od ktorého začínate, založte pod slučky z cesta. Prípadne ešte sploštite. Nechajte krátko kysnúť na valcoch. Potom trdelníky potrite vyšlahaným vajcom a obaľte v nasekaných orechoch a zmesi kockového a vanilkového cukru. Pečte asi 20-25 minút. Pravidelne obracajte. Hotové trdelníky opatrne stiahnite z valcov.